Aλκαλική Διατροφή

Η αλκαλική διατροφή είναι αυτό το είδος διατροφής που διατηρεί το pH του οργανισμού μας σε ισορροπία, έτσι ώστε να παραμένουν υγιή τα κύτταρα και οι ιστοί και να λειτουργούν όλα σωστά και αποτελεσματικά, προκειμένου εμείς να αισθανόμαστε ευεξία και να είμαστε υγιείς. Το pH του οργανισμού μας είναι 7,4 δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε στην τιμή αυτή, πρέπει να τρώμε κατά 70-80% αλκαλικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, και όχι όξινες όπως κρεατικά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά. Λόγω του ότι η διατροφή είναι μια από τις κύριες αιτίες που το pH μας μπορεί να μην είναι ισορροπημένο, η σωστή επιλογή τροφών με βάση το pH τους μπορεί να μας εξασφαλίσει την ισορροπία στον οργανισμό μας.

Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές / pH 8,5 – 9,0

pH 9,0: Λεμόνια, Καρπούζι.

pH 8,5: Αγαρ-Αγαρ, Ακτινίδιο, Ανανάς, Αντίδια, Αχλάδια (γλυκά), Δαμάσκηνα Umeboshi, Κανταλούπε, Καγιέν , Λάιμ, Μαϊντανός , Μάνγκο, Νεροκάρδαμο, Passion fruit, Παπάγια, Πεπόνι, Σπαράγγι, Σταφύλια (γλυκά), Σταφίδες ξανθές, Σύκα ξερά, Φύκια Κέλπ και Seaweeds, Χουρμάδες ξεροί, Χυμοί Φρούτων, Χυμοί Λαχανικών.

Μέτρια αλκαλικές τροφές / pH 7,5 – 8,0

pH 8,0: Αλφάλφα, Αβοκάντο, Αλεύρι Αραρούτι, Αλάτι Θαλασσινό, Αρακάς (φρέσκος γλυκός), Αχλάδια, Βερίκοκα, Βότανα πράσινα, Γκουάβα, Γκρέιπφρουτ, Διόσπυρος, Καρότα, Κολοκύθα, Μαρούλι πράσινο, Μήλα (γλυκά), Μούρα, Μπανάνες (ώριμες), Νεκταρίνι, Ροδάκινα (γλυκά), Σέλινο, Σκόρδο, Σπανάκι, Σταφύλια (λιγότερο γλυκά), Σταφίδες Κορινθιακές, Σύκα (φρέσκα), Φραγκοστάφυλο, Χουρμάδες (φρέσκοι).

pH 7,5: Αρακάς (λιγότερο γλυκός), Γογγύλι, Καλαμπόκι γλυκό (φρέσκο), Κολοκύθα (λιγότερο γλυκιά), Κολοκύθα Squash, Κουκιά, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μαρούλι (ανοιχτό πράσινο), Μήλα (ξινά), Μηλόξυδο, Μπαμπού Φύτρα, Μπρόκολο, Ντάικον, Παντζάρι, Πατάτες με φλούδα, Πιπερόριζα (τζίντζερ-φρέσκια), Πιπεριά, Πορτοκάλι, Ροδάκινα (λιγότερο γλυκά), Σμέουρα, Σταφύλια (ξινά), Ταμάρι, Φασολάκια (φρέσκα πράσινα), Φράουλες, Χαρούπια.

Τροφές ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες / pH 7,0 – 7,5

pH 7,0-7,5: Αμύγδαλα, Αγγούρι, Αγκινάρα, Αλάτι Θαλασσινό, Αμάρανθος, Βύνη κριθαριού, Γιδίσιο γάλα & τυρόγαλο (άβραστο), Ελαιόλαδο, Ελιές ώριμες, Καρύδα (φρέσκια), Κάστανα (ξερά, ψημένα), Κεράσια, Κεχρί, Κινόα, Κολοκάσια, Κρεμμύδι, Κρόκοι αυγών (λίγο βραστοί), Λαχανάκια Βρυξελλών, Μανιτάρια, Μαγιά (διατροφικές νιφάδες), Μαγιονέζα (σπιτική), Μέλι (ανεπεξέργαστο), Μελιτζάνα, Μίσο (πάστα σόγιας), Μοσχοκάρυδο, Μουστάρδα, Μπάμιες, Μπαχαρικά, Νεροκαστανιά, Ντομάτες (γλυκές ή μέτρια γλυκές), Ξύδι ρυζιού, Πίκλες σπιτικές, Πράσο, Ραβέντι, Ρεπάνι, Σάλτσα σαλάτας, Σιρόπι Ρυζιού, Σόγια φασόλια (ξερά), Σόγια γάλα & τυρί, Σουσάμι σπόροι (ολόκληροι), Τόφου, Φυτρωμένα Σιτηρά, Ψωμί Εσσαίων.

Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες / pH 6,5 – 7,0

pH 7,0-6,5:  Βατόμουρα, Δαμάσκηνα φρέσκα & ξερά, Ελιές (ξυδάτες), Έλαια (εκτός ελαιόλαδου), Καρύδια, Καρύδα ξερή, Κάσιους, Κριθάρι, Cranberries, Μακαντάμια και Μπραζίλ καρποί, Μαργαρίνη, Μέλι (επεξεργ.) Μελάσα (οργανική αθειάφιστη), Μοσχοκάρυδο, Μουστάρδα, Πίτουρο, Σιρόπι κριθαριού, Σιρόπι Σφενδάμου (ανεπεξέργαστο), Σπόροι Κολοκύθας και Ηλίανθου, Τυριά (ελαφρά και λεπτά), Πέκαν καρποί, Στάρι Σπελτ, Φακές, Φασόλια ξερά, Φιστίκια Αιγίνης, Φρουκτόζη.

Μέτρια όξινες τροφές / pH 6,0 – 6,5

pH 6,0: Γιαούρτι (γλυκαμένο), Κρασί, Μελάσα (θειαφισμένη), Πίκλες (εμπορίου), Σιρόπι Σφενδάμου (επεξεργασμένο).

pH 6,5: Αυγά ολόκληρα (καλά βρασμένα), Βρώμη, Γλυκά (με σπόρους & μέλι), , Κέτσαπ, Μαγιονέζα, Μπανάνες (πράσινες), Πατάτες ξεφλουδισμένες, Ποπ-κορν (με αλάτι και βούτυρο), Ρύζι Μπασμάτι, Ρύζι αναποφλοίωτο, Σόγια σάλτσα (εμπορίου), Ταπιόκα, Φιστίκι αράπικο.

Εξαιρετικά όξινες τροφές / pH 5,0 – 5,5

pH 5,0: Τεχνητά γλυκαντικά. 

pH 5,5: Αλεύρι άσπρο και σταρένιο, Αλάτι ιωδ. ραφιναρισμένο, Ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά, Βοδινό κρέας, Γαλοπούλα, Γλυκά και κέικ με άσπρο αλεύρι, Ελάφι, Ζάχαρη άσπρη, Ζάχαρη καφέ, Ζυμαρικά (άσπρα), Καραμέλες, Καφές, Κατσίκι, Κοτόπουλο, Κουνέλι, Κρέμα με άσπρη ζάχαρη, Λικέρ, Μαρμελάδες, Μπύρα, Ναρκωτικά, Ξύδι λευκό (επεξεργασμένο), Πρόβατο, Ρύζι άσπρο, Σιμιγδάλι, Σοκολάτα, Σταρένιο ψωμί, Τσάι μαύρο, Τσιγάρα, Χοιρινό.

 

Πείτε μας τη γνώμη σας