Kακάο, Η τροφή των θεών

Η σοκολάτα θεωρείται “ ενοχική απόλαυση” για πολλούς, όμως η πραγματικότητα, είναι ότι φτιάχνεται από το φρούτο του κακάο, που είναι ο καρπός του.

Είναι ο βασιλιάς των φυτών στην διατροφή και θεωρείται υπερτροφή. Περιέχει πολλά απαραίτητα ιχνοστοιχεία και μέταλλα που οι υπόλοιπες τροφές δεν περιέχουν.

Συγκριτική μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι το κακάο (1 κούπα) έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι).

Επίσης έρευνες σε πληθυσμούς του Παναμά που καταναλώνουν καθημερινά 4-5 ποτήρια ζεστό αφέψημα κακάο και προσθέτουν σκόνη κακάο σε αρκετά φαγητά τους, έδειξαν σε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν παρουσιάζουν υπέρταση σε μεγάλη ηλικία και διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgetown, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προκυανιδίνη που περιέχει το κακάο σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Έχει βρεθεί τέλος, ότι η θεοβρωμίνη, μια ουσία που υπάρχει στο κακάο είναι αποτελεσματική εναντίον του επίμονου βήχα, καθώς σταματά τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, που ευθύνεται για τον βήχα.

Ας δούμε ποιά είναι τα οφέλη του κακάο και ποιες είναι οι πιο αγνές μορφές του.

Αντιοξειδοτικό.

Σύμφωνα με το Chemistry Central Journal, η σοκολάτα είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες και φλαβονοειδή από το χυμό φρούτων. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, τη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και στη βελτίωση της πίεσης του αίματος.

Αντικαταθλιπτικό.

Το κακάο αυξάνει την ποσότητα της σεροτονίνης στον οργανισμό που επηρεάζει τη διάθεση μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η σεροτονίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής στο σώμα και λειτουργεί ως  ρυθμιστής της διέγερσης, της θερμοκρασίας, της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου και του πόνου.

Αντιφλεγμονώδες.

Μπορεί να σκεφτόμαστε τη σοκολάτα ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι το κακάο στη σοκολάτα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το κακάο διαθέτει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, λόγω των ενώσεων που περιέχει, και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής των καρδιαγγειακών ιστών.

Πηγή ενέργειας.

Το κακάο αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό. Έτσι, εάν επιθυμείτε μια μικρή ενίσχυση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να έχει τα ίδια αποτελέσματα όπως ο καφές, το κακάο μπορεί να είναι ακριβώς η απάντησή σας. Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, λίπη και σάκχαρα, καθώς και αλκαλοειδή. Ένα από αυτά τα αλκαλοειδή είναι θεοβρωμίνη, η οποία δρα με παρόμοιο τρόπο με την καφεΐνη, αλλά χωρίς τα ίδια αποτελέσματα επί του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ενισχυτικό μνήμης.

Το κακάο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η κατανάλωση του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο βοηθώντας τη διατήρηση της μνήμης.

Τα μέταλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο ακατέργαστο κακάο, βοηθούν στην καλή λειτουργία του σώματος και την ευστροφία του εγκεφάλου. Δίνουν ενέργεια και δημιουργικότητα για περισσότερη εργασία, αθλήματα και διασκέδαση αυξάνοντας την έκριση σεροτονίνης ( εγκεφαλική ορμόνη που μας κάνει χαρούμενους).

Τέλος επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι ένα από τα δυνατότερα αφροδισιακά στον πλανήτη.

Πείτε μας τη γνώμη σας