ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ/ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Η γλουτένη είναι μία πρωτείνη που υπάρχει σε κάποια δημητριακά (αναγράφονται αναλυτικά παρακάτω) όπως το σιτάρι, και κατ’ επέκταση στα προϊόντα που παράγονται από αυτά όπως ψωμί, μακαρόνια, παξιμάδια κ.α.
Σε αυτή την πρωτείνη οφείλεται η κολλώδης μορφή των ζυμαριών. Ζυμάρια που φτιάχνονται από άλλα άλευρα όπως καλαμποκιού ή ρυζιού, τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη, δεν αποκτούν αυτή την κολλώδη μορφή.

Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, το έντονο στρες, η κατανάλωση όξινων τροφών και η βραχύχρονη ή μακρόχρονη λήψη αντιβιωτικών, επηρεάζουν την μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εντερική ευαισθησία στους περισσότερους ανθρώπους.

Σε αυτή την περίπτωση, η γλουτένη προκαλεί πρόβλημα, διότι κολλάει στα τοιχώματα του εντέρου, με τον ίδιο τρόπο που ένα ζυμάρι κολλάει στα χέρια. Το αποτέλεσμα είναι να εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που γίνεται μέσω των τοιχωμάτων αυτών, όπως επίσης και την αυτοίαση τυχών φλεγμονών και ερεθισμών.

Η έλλειψη των θρεπτικών συστατικών που δημιουργείται, σε συνδυασμό με την συσσώρευση τοξινών, μπορεί να μας οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες-παθήσεις, όπως μυαλγίες, αρθροπάθειες, οιδήματα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συχνούς πονοκεφάλους, κόπωση, αυπνία, δερματικά προβλήματα κ.α.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η αποχή από προιόντα γλουτένης για τρεις μήνες και η επανεισαγωγή της σταδιακά , ώστε να αξιολογηθεί η ανταπόκριση του κάθε οργανισμού στη γλουτένη. Με τη σταδιακή εισαγωγή τροφίμων που περιέχουν γλουτένη υπάρχει μια κατανόηση του ποιες από αυτές τις τροφές ή πόσες το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί χωρίς να προκαλέσουν συμπτώματα.

Η πιο ακραία μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη ονομάζεται κοιλιοκάκη και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η διά βίου διατροφή χωρίς γλουτένη.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε
Σιτάρι
Κριθάρι
Ντινκελ
Σίκαλη
Βρώμη
Φαγόπυρο
Σιμιγδάλι
Πλιγούρι

Επίσης ορισμένα είδη αλλαντικών όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος και ορισμένα είδη τυριών όπως το ροκφόρ, το blue cheese και τυριά με μορφή κρέμας.

Τροφές χωρίς γλουτένη
Κινόα
Αλεύρι ρεβιθιού
Αλεύρι καλαμποκιού
Ρύζι
Κεχρί
Αμάρανθος

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ

Τα βρέφη των θηλαστικων τρέφονται με το μητρικό γάλα, που είναι πλούσια πηγή λακτόζης (ο υδατάνθρακας του γάλακτος). Ωστόσο, η λακτόζη δεν μπορεί να αφομοιωθεί και να απορροφηθεί απευθείας από τον οργανισμό. Γι’αυτό το έντερο εκκρίνει το ένζυμο λακτάση, που διασπά το μόριο της λακτόζης στα δύο απλά σάκχαρα γαλακτόζη και γλυκόζη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν από τα επιθηλιακά κύτταρα του λεπτού εντέρου. Όταν η ποσότητα ή/και η δράση της λακτάσης είναι μειωμένη ή ανύπαρκτη αποτρέπεται η διάσπαση της λακτόζης. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη και είναι η ανικανότητα του οργανισμού να αφομοιώσει και να απορροφήσει τη λακτόζη που οδηγεί σε συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όταν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα ή τρόφιμα που περιέχουν γάλα.

Επειδή το γάλα είναι σχεδόν αποκλειστική πηγή λακτόζης, τα περισσότερα θηλαστικά σταματούν να παράγουν το ένζυμο λακτάση όσο μεγαλώνουν και παύουν την κατανάλωση γάλακτος. Ειδικά όμως στους ανθρώπους, η συνεχιζόμενη κατανάλωση γάλακτος από βοοειδή και αιγοπρόβατα, καθώς και προϊόντων του, έχει συνήθως ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να διατηρούν την παραγωγή και τη δραστικότητα της λακτάσης σε όλη τους τη ζωή. Βέβαια, φυσιολογικά, τα επίπεδα του ενζύμου λακτάση ελαττώνονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Η ηλικία κατά την οποία μειώνονται τα επίπεδα λακτάσης διαφέρει μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, αλλά είναι συνήθως μεταξύ των ηλικιών 2 και 18. Σχεδόν κανείς δεν αναπτύσσει δυσανεξία πριν την ηλικία των 2. Στους Καυκάσιους πληθυσμούς συνήθως αναπτύσσεται δυσανεξία στη λακτόζη σε παιδιά άνω των 5 ετών, ενώ σε Αφροαμερικάνους μπορεί να εμφανιστεί στα 2 έτη.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Λάμπρος Β. Μελίστας, PhD, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

 

Δείτε Επίσης:

Απόσπασμα από την εκπομπή: ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ με την Εύα Ντελιδάκη και τον Δρ. Μουρούτη

 

Πείτε μας τη γνώμη σας