Ηχοθεραπεία

Ηχητική Ευθυγράμμιση

Η Ηχητική Ευθυγράμμιση είναι μια διαδικασία επαναχόρδισης και επαναφοράς του ατόμου σε αρμονία με τις αρχικές του ιδιοσυχνότητες.

Έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε θέματα όπως άγχος, ατονία, αϋπνία, μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες συγκέντρωσης, εξασθένιση της μνήμης, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, σχιζοφρένεια, ανακούφιση από χρόνιους και μετεγχειρητικούς πόνους, αρθριτικά, ρευματισμούς, οστεοπόρωση, σκλήρυνση κατά πλάκας, Parkinson, Alzheim, σύνδρομο Down, Αυτισμό και Asperger, και πολλά άλλα.

Όλα τα αντικείμενα και τα όντα παράγουν ήχους ανάλογα με τη φύση τους και την συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα όντα και τα αντικείμενα αποτελούν συγκεντρώσεις ατόμων που χορεύουν και με τις κινήσεις τους παράγουν ηχητικές δονήσεις. Όταν αλλάζει ο ρυθμός του χορού τους, αλλάζει και ο ήχος που παράγουν…Κάθε άτομο, τραγουδά ασταμάτητα το δικό του τραγούδι και ο ήχος αυτός δημιουργεί κάθε στιγμή συμπαγείς ή λεπτοφυείς ηχητικές μορφές.

Η ζωή ξεκινά από την απόλυτη ταύτιση των συχνοτήτων που εκπέμπει το ωάριο και το σπερματοζωάριο. Ο απόλυτος συντονισμός είναι η αρχή της σύλληψης…η αρχή της Ζωής.

Η αίσθηση της ακοής ενεργοποιείται από πολύ νωρίς κατά την εμβρυική φάση της ανθρώπινης ύπαρξης. Από την εικοστή περίπου εβδομάδα της κύηση, το αυτί, είναι ολοκληρωμένο σαν όργανο, λειτουργικό, και τίθεται σε λειτουργία η ακοή και η ακουστική μνήμη. Τα ακουστικά ερεθίσματα κατά την περίοδό της παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, και διαμορφώνουν την ψυχοφυσιολογία του ανθρώπου.

Όταν ο άνθρωπος εκτίθεται σε φυσικά περιβαλοντικά ηλεκτρομαγνητικά και ακουστικά κύματα, οι επιμέρους ιδιοσυχνότητες και οργανικοί ρυθμοί λειτουργούν συνεκτικά, και η εμπειρία της ζωής, γίνεται βίωμα χαράς, πληρότητας και αγάπης, που είναι τα φυσικά δομικά συστατικά της ζωής.

Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που περιβάλουν τον σύγχρονο άνθρωπο (ηλεκτρικό ρεύμα, ραδιοκύματα, κινητή τηλεφωνία κλπ), έχουν άμεση επίδραση στον οργανισμό και ψυχισμό του.

Τα ακουστικά ερεθίσματα που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος αρχικά ως έμβρυο, βρέφος, παιδί και τελικά ως ενήλικας, απέχουν πολύ στο σύνολο τους από αυτό που ονομάζουμε και κατανοούμε ως Αρμονία.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την συνεχή εμπλοκή σε αγχογόνες καταστάσεις, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη κίνησης, έχουν άμεση επίδραση στις ιδιοσυχνότητες του οργανισμού και την συνεκτικότητα των εσωτερικών ρυθμών.

Όλα αυτά τα “παράφωνα” και βίαια ερεθίσματας, έχουν σαν αποτέλεσμα, το “ξεκούρδισμα” του ανθρώπινου οργανισμού και ψυχισμού και την εμφάνιση παρεκκλίσεων από την υγιή κατάσταση.

Όπως ακριβώς τα μουσικά όργανα που ξεκουρδίζονται λόγω χρόνου, περιβαλοντικών αλλαγών και χρήσης, και χρειάζεται να επαναχορδιστούν προκειμένου στα χέρια κάποιου μουσικού να ηχήσουν εκ νέου υπέροχες μελωδίες, έτσι και ο άνθρωπος χρειάζεται από καιρού εις καιρό επαναχόρδιση, έτσι ώστε η η συμφωνία της ζωής να εκτυλλίσεται αρμονικά και συνεκτικά με το περιβάλλον.

Η διαδικασία

Α. Συνέντευξη.

Με βάση τα στοιχεία που δίνονται από τον (την) ενδιαφερόμενο (φωνητικό αποτύπωμα, ημερομηνία, τόπος και ώρα γέννησης, και απαντήσεις σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο), καθορίζονται η τονικότητα, η μελωδία, η αρμονία και ο ρυθμός και συνθέτεται ένα ηχητικό τοπίο προσωπικό και εξειδικευμένο.

Β. Ηχητικό αρχείο.

Το ηχητικό τοπίο με την προσθήκη κατάλληλων ψυχοακουστικών στοιχείων καταγράφεται και παραδίδεται στον πελάτη.

Γ. Ακρόαση.

Ο πελάτης, καλείται να κάνει καθημερινή ακρόαση του ηχοτοπίου (κατά προτίμηση την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο), για μία περίοδο είκοσι μία ημερών.

Κατά την διάρκεια των 21 ημερών, υπάρχει επικοινωνία για υποστήριξη και τυχόν αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν στο ηχητικό τοπίο, με βάση τις ανάγκες και την εξέλιξη.

Το ηχητικό τοπίο είναι προσωπικό και αφορά μόνο το συγκεκριμένο άτομο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχάριστη η ακρόαση του από άλλους. Οι ευεργετικές του επιδράσεις ωστόσο, είναι αυστηρά προσωπικές.

Η διάρκεια του κυμαίνεται από σαράντα έως εξήντα λεπτά της ώρας.

Το ηχητικό τοπίο περιέχει στοιχεία Ψυχοακουστικής, και η ακρόαση ΔΕΝ πρέπει ΠΟΤΕ να γίνεται κατά την διάρκεια οδήγησης οχημάτων, ή, λειτουργίας μηχανημάτων, παρά μόνο σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, και σε ανάλογο περιβάλλον.

Η ακρόαση δέον να γίνεται με ακουστικά ανοιχτού τύπου ( όχι “ψείρες), ώστε να ενεργοποιούνται τα ηχητικά “εργαλεία”.

Demetrios Psychas

O Sundaram Δημήτρης Ψύχας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Από την παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική, συμμετέχοντας σε παιδική χορωδία και ορχήστρα, και συμμετείχε σε συναυλίες και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Στην εφηβική του ηλικία συνέχισε την ενασχόληση του με την μουσική συμμετέχοντας σε συγκροτήματα σύγχρονης μουσικής. Aπό τις αρχές της δεκαετίας του ’80, συμμετείχε σε διάφορα