ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ

Στόχος της ύπνωσης είναι να προσεγγίσει το ασυνείδητο του ατόμου, όπου συγκεντρώνονται οι εμπειρίες και οι πληροφορίες που λαμβάνει στη διάρκεια της ζωής του (τις οποίες συχνά δε συνειδητοποιεί).

Οι μελετητές τοποθετούν συμβατικά το υποσυνείδητο στο δεξιό ημισφαίριο του εγκέφαλου. Υποστηρίζουν ότι το αριστερό ημισφαίριο είναι η έδρα των αναλυτικών και ορθολογικών ικανοτήτων, αυτών που κυριαρχούν όταν είμαστε ξύπνιοι. Το δεξιό ημισφαίριο, που είναι ενεργό κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου, αποτελεί την έδρα της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της έμπνευσης. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης ο θεραπευτής μιλά στη δεξιά πλευρά, η οποία θεωρείται ότι συνδέεται κατευθείαν με το υποθαλάμιο σύστημα, τη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ εγκέφαλου και σώματος. Πράγματι, ο υποθάλαμος συνδέεται με την υπόφυση, που μετατρέπει τα νευρικά ερεθίσματα σε ορμονικά μηνύματα. Ακριβώς γι’ αυτό, η ύπνωση μπορεί να «ενθαρρύνει» τους μηχανισμούς της αυτοΐασης και να ενεργοποιήσει πόρους τους οποίους αγνοούμε. «Είναι πολύ σημαντικό», έλεγε ο Έρικσον, «τα άτομα να γνωρίζουν ότι το ασυνείδητό τους είναι πολύ πιο έξυπνο από αυτούς».

Η ύπνωση είναι διαφορετική κατάσταση από τον ύπνο. Βρίσκεται σε μια ενδιάμεση περιοχή ανάμεσα στην εγρήγορση και τον ύπνο. Η ονομασία ύπνωση δόθηκε, μάλλον γιατί είναι συχνότερο να έχει ο υπνωτιζόμενος τα μάτια κλειστά. Μπορεί όμως κάποιος, κάλλιστα να είναι υπνωτισμένος και με τα μάτια ανοιχτά! Ο υπνωτισμένος κρατάει πάντα ένα επίπεδο επαφής με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα ακούει τη φωνή του υπνωτιστή ή όποιου άλλου του μιλάει. Επίσης, βλέπει τα εμπόδια στο δωμάτιο και δεν πέφτει επάνω τους, αν τυχόν περπατήσει υπνωτισμένος. Μπορεί να γράψει, να ζωγραφίσει και να μιλήσει, παρόλο που είναι σε ύπνωση!

Η εφαρμογή της ύπνωσης σε άλλες παθήσεις ή δυσλειτουργίες είναι επίσης σημαντική. Ειδικά για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου στην Αγγλία αποτελεί την πρώτη επιλογή θεραπείας με 8 συνεδρίες ύπνωσης. Κι αυτό γιατί έχει μακράν τα καλύτερα αποτελέσματα κι από τη χειρουργική επέμβαση ακόμη. Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία.

Έτσι, είναι φανερό ότι η ύπνωση δεν χρησιμοποιείται μόνο για ψυχικές παθήσεις. Σίγουρα θα έχετε προσέξει τους αθλητές πριν ρίξουν το ακόντιο ή πριν κάνουν το άλμα εις ύψος να έχουν κλείσει τα μάτια τους για να «δουν» ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Αυτοί οι υποψιασμένοι αθλητές αναπαράγουν νοητικά το αποτέλεσμα που θέλουν να πετύχουν, κινητοποιούν δηλαδή τον εαυτό τους, προβάλλοντας την επιτυχημένη εικόνα του εαυτού τους. Πρόκειται για μια μορφή αυτούπνωσης.

Η ιατρική διεκδικεί και πάλι αυτή την τεχνική (που χρησιμοποιεί η ψυχοθεραπεία για να επαναφέρει στη μνήμη ασθενών «απωθημένα» γεγονότα) ή για την αντιμετώπιση των φοβιών, του στρες των επεισοδίων πανικού, κλπ. για να τη χρησιμοποιήσει ως αναισθητικό ή αναλγητικό στη θέση των χημικών ουσιών. Με την ύπνωση ανακουφίζονται οι χρόνιες κεφαλαλγίες, η κολίτιδα, κάποιες δερματικές ασθένειες, οι πόνοι της γέννας και οι πόνοι των ελαφριών οδοντιατρικών επεμβάσεων. Ακόμη, στις ΗΠΑ, η ύπνωση χρησιμοποιείται από τους ορθοπεδικούς για να κάνουν λιγότερο επώδυνη την ανάταξη σπασμένων μελών.

DSC_0619

Vikalpo σημαίνει  επιλογές. Γεννημένος στη Ελλάδα, ήρθε σε επαφή από πολύ νεαρή ηλικία με την πρόταση του Osho, το να ζεις την ζωή στη ολότητα της, σαν Ζορμπάς κ Βούδας. Το πάθος του είναι η τέχνη του να φέρνεις τον διαλογισμό στην καθημερινή ζωή. Αυτό τον οδήγησε να ζήσει και να δουλέψει για χρόνια στον OSHO International Meditation Resort στην

anekan

O Αnekant είναι θεραπευτής εδώ και 25 χρόνια. Έχει εκπαιδευτεί σε Breath, Trager, Osho Craniosacral Balancing, NLP & Hypnosis. Είναι εκπαιδευτής NLP και διευθύνει το Osho Institute for Hypnosis & Meditation. Κάνει συνεδρίες και σεμινάρια από το 1985 και αυτή η πολυετής εμπειρία είχε ως αποτέλεσμα μία πολύ αποτελεσματική προσέγγιση στην θεραπεία. Η θεραπέια που πραγματοποιεί έχει πολύ υψηλό ποσοστό